Inzichtgevende Psychotherapie
Inzichtgevende psychotherapie richt zich op het begrijpen van onbewuste processen die invloed hebben op iemand denken, voelen en gedrag. Klachtgerichte behandeling richt zich op het verminderen van psychische klachten, inzichtgevende psychotherapie richt zich op het verruimen van de belevingswereld van de cliënt.
Inzichtgevende psychotherapie bestaat uit een aantal belangrijke aandachtsgebieden:
- Focus op het onbewuste: Er wordt van uitgegaan dat veel psychische problemen voortkomen uit onbewuste conflicten of problemen, iemand voelt zich bijvoorbeeld leeg, ongelukkig of angstig, maar begrijpt niet waardoor dit komt. Of iemand probeert zich te binden aan een partner, maar dat lukt niet, hoe graag hij het ook wil. Juist omdat de onderliggende oorsprong van de klachten onbewust zijn, kan iemand zichzelf ook niet helpen. Vaak zijn deze innerlijke conflicten geworteld in de kindertijd. Deze conflicten kunnen leiden tot herhalingspatronen of vermijdingen in relaties en gedrag.
- Verkenning van het verleden: Het kan helpend zijn om ervaringen uit het verleden te begrijpen die van invloed zijn geweest op het huidige functioneren, vooral in relaties en emotionele reacties.
- Therapeutische relatie als spiegel: Wat er in de relatie tussen cliënt en psychotherapeut gebeurd (de overdracht), wordt vaak gezien als een herhaling van eerdere relatiepatronen. Dit biedt inzicht in hoe de cliënt zich verhoudt tot anderen.
- Niet sturend: Bij inzichtgevende psychotherapie kan alles besproken worden, de therapeut stuurt het gesprek niet actief.
- Gebruik van experiëntiele technieken: Dit zijn therapeutische technieken die gericht zijn op het beter kunnen toelaten, herkennen en verdragen van emotionele belevingen.